אור שירי זכויות יוצרים | מקוריות
זכויות יוצרים על מקוריות יצירת תמונות

הגנת זכות היוצרים ניתנת באופן אוטומטי בעת שהיצירה נוצרת. גם הצבת סמל זכויות היוצרים © – אינה חובה.
לכן, העובדה כי לא רשומה מגבלה או שם כלשהו בסמוך ליצירה שמתפרסמת ברשת, אין משמעה כי היצירה אינה מוגנת.
- העובדה שיצירה התפרסמה באינטרנט, או בכל מקום פומבי אחר, אין משמע הדבר כי כעת היא מותרת לשימוש. הרשת אינה משוחררת מהוראות החוק. העובדה כי גוף או אדם פרסם צילום או מאמר ברשת, אינה מעניקה לאחרים את האפשרות להעתיק ולהשתמש בו (אלא אם הדבר הותר במפורש), גם אם לעיתים הדבר פשוט כלחיצת כפתור.
מהן זכויות יוצרים ומהי יצירה מוגנת?
זכויות יוצרים הן חלק ממערך כללים שנועד לספק הגנה על קניינו הרוחני של האדם. עידוד היצירה המקורית והעשרת עולם היצירות הם מהעוגנים והשיקולים המרכזיים העומדים בבסיס דיני זכויות היוצרים בעולם כולו.
בעל זכות היוצרים ביצירה מעשיר את עולם היצירות שלנו ודיני זכויות יוצרים נועדו לתמרץ אותו לעשות זאת. ההנחה היא כי מלאכת היצירה דורשת השקעת משאבים, וכי לולא הגן הדין על היוצר, כך שיתאפשר לו ליהנות מפירות יצירתו, הייתה היצירה מתמעטת
סעיף 4 לחוק זכות יוצרים קובע, בין היתר, שזכות יוצרים תהא ביצירות מקוריות שהן ספרותיות, אמנותיות, דרמטיות, או מוסיקליות, המקובעות בצורה כלשהי (כלומר יצירות הלובשות ביטוי מוחשי – אין זה מספיק כי יימצאו בראשו של היוצר).
על-מנת שיצירה תיחשב ככזו שדיני זכויות היוצרים מגינים עליה, נדרשת דרישה מינימלית של יצירתיות ומקוריות, מבלי להידרש לאורך היצירה או איכותה
משמעות חוקית
בית המשפט העליון ציין באחד מפסקי הדין המרכזיים בתחום כי "זכות היוצרים היא בעיקרה זכות למנוע מאדם אחר לקחת לעצמו את פרי עמלו של היוצר".
זכות היוצרים היא למעשה אגד של זכויות שונות. סעיף 11 לחוק זכות יוצרים קובע כי זכות יוצרים ביצירה היא הזכות הבלעדית לעשות באותה יצירה, או בחלק מהותי ממנה, כל פעולה שהזכות לעשותה שמורה לבעלי זכויות היוצרים, לרבות – העתקתה, פרסומה, ביצועה בפומבי, שידורה, העמדתה לרשות הציבור, עשיית יצירה נגזרת ממנה (תרגום למשל), השכרתה, הפצתה המסחרית ועוד. הזכויות הללו מכונות הזכויות הכלכליות ביצירה, להבדיל מהזכויות המוסריות בה.
כאשר יצירה זוכה להגנת דיני זכויות היוצרים – הרי שהשימוש בה באתר אינטרנט (או כל שימוש אחר) ללא רשותו או הסכמתו של בעל זכות היוצרים – ייחשב לרוב כהפרת זכות יוצרים, בין אם מדובר בהעתקת היצירה, העמדתה לרשות הציבור, או כל פעולה אחרת השמורה לבעל זכות היוצרים כמפורט לעיל.
כאשר נבחנת הפרת זכות יוצרים ביצירה מוגנת, על בעל הזכות להוכיח לרוב כי המפר העתיק או השתמש בחלקים ממשיים ומהותיים מהיצירה הרלבנטית, כאשר לא הכמות היא הקובעת, אלא האיכות. ניתן לרוב להסיק העתקה כאשר למפר הייתה גישה ליצירה, וכאשר הדמיון בין היצירות הוא במידה כזו אשר לא סביר להניח כי הוא יד המקרה.
לרוב, השאלה אם הדמיון בין שתי היצירות מספיק על מנת לקבוע כי מדובר בהעתקה של חלק ממשי ומהותי, היא שאלה של עובדה ושל דרגה. תשובה לשאלה כזו ניתנת לרוב לא על סמך השוואה מכנית של מספר מילים או שורות הדומות ביצירות, אלא לפי התרשמות מהיצירות בכללותן.
שימו לב – העובדה שיצירה התפרסמה באינטרנט, או בכל מקום פומבי אחר, אין משמע הדבר כי כעת היא מותרת לשימוש. הרשת אינה משוחררת מהוראות החוק. העובדה כי גוף או אדם פרסם צילום או מאמר ברשת, אינה מעניקה לאחרים את האפשרות להעתיק ולהשתמש בו (אלא אם הדבר הותר במפורש), גם אם לעיתים הדבר פשוט כלחיצת כפתור.